Als freelancer aan de slag via CrossCast? Klik hier

"Ik heb geen BTW-nummer, nee" I Freelancen via payrolling

Een freelancer is niet altijd een zelfstandige, maar dat weet nog steeds niet elke opdrachtgever. Dankzij payrolling hoef je als freelancer niet meteen de stap te zetten naar een zelfstandigenstatuut. “Meer gebruiksvriendelijkheid voor opdrachtgevers is de trigger voor nog meer bekendheid”, zegt Anke Bormans van payrollingkantoor Tentoo. Dat dat hard nodig is, weten we uit eigen ervaring.

Payrolling

In België zijn er tientallen payrollservice aanbieders die de loonadministratie verzorgen voor freelancers. Zo kun je als freelancer zonder BTW-nummer opdrachten uitvoeren en daarbij in regel zijn met alle sociale verplichtingen en belastingen. Interessant, want een zelfstandigenstatuut valt dan wel vlotter te regelen dan vroeger, elke drie maanden blijf je wel met een hoop administratie en kosten zitten: kwartaalaangiftes, sociale bijdragen, boekhouder, verzekeringen… terwijl je als payroller gewoon in loondienst op basis van uur- of dagcontracten je ding doet.

Commissie in ruil voor sociale rechten

Steeds meer beroepsgroepen maken gebruik van payrolling. “Veel mensen blijven nu jarenlang freelancen via Tentoo”, zegt marketing officer Anke Bormans. “Wie stopt, wordt doorgaans zelfstandige of komt ergens in dienst. Daarnaast hebben we veel studenten die na hun studententijd een tijdje freelancen.” Freelancers en tijdelijke werkkrachten die graag vast in dienst willen in een bedrijf maar dat nog niet kunnen, bouwen via Tentoo toch pensioen- en vakantierechten op. Daarvoor betalen ze standaard 8% commissie aan Tentoo, studenten 6%. Intussen krijgen ze alle voordelen van een werknemer, van vakantiegeld en eindejaarspremie tot zelfs maaltijdcheques toe. Bureauruimte, transportkosten en materialen worden vergoed. 

Beperken in tijd bij één enkele werkgever

Toch geniet een payroller niet alle voordelen van een werknemer in loondienst, ook al betaalt die dezelfde belastingen. Ouderschapsverlof is er bijvoorbeeld niet bij. “Moederschaps- of vaderschapsverlof wel, maar langere periodes vast in dienst zijn vereist voor ouderschapsverlof”, zegt Anke Bormans. “Als zelfstandige heb je daar ook geen recht op, maar dan betaal je wel minder sociale bijdragen. Als payroller kan je – behalve als artiest – niet langer dan een bepaalde tijd ‘vast’ in dienst blijven bij één werkgever. Aan die vereiste tewerkstellingsperiode voor ouderschapsverlof kom je sowieso niet als payrollende freelancer.”

Payrolling voor jong en oud

Bij Tentoo zijn er iets meer mannen actief als freelancer, 24-35 jaar is de grootste leeftijdscategorie. De meeste functies zijn nog steeds performers, acteurs en regisseurs binnen de artistieke sector. “Daarnaast is vooral de audiovisuele sector vertegenwoordigd, zoals productiemedewerkers. Docenten hebben we ook veel. Consultants zijn een belangrijke groep, maar dat zijn profielen die na een vaak lange carrière geen zin meer hebben in een vast dienstverband en via Tentoo een tussenstap realiseren op weg naar het zelfstandigenstatuut. In allerlei sectoren: marketing, informatica… die oudere groep is duidelijk aan het groeien. Er wordt ook veel meer op projectbasis gewerkt dan vroeger. Zowel jongere als oudere medewerkers vinden de weg. Tentoo is er ook voor langere termijn: veel mensen payrollen jarenlang. “Jammer dat na al die jaren het nog steeds niet zo bekend is dat we een 100% alternatief voor het zelfstandigenstatuut bieden. Er is veel onwetendheid.”

Niet elke opdrachtgever is al mee

Niet in het minst bij de opdrachtgevers, want bijvoorbeeld bepaalde mediabedrijven zijn niet happig op payrollende freelancers. Payrolling wordt soms nog steeds niet beschouwd als ‘echt’ freelancen. Bovendien vinden sommige opdrachtgevers alles buiten ‘een factuur’ administratieve overlast, waarvoor soms wat mailverkeer nodig is om één en ander te verduidelijken. “Even bellen helpt meestal wel”, beaamt Anke. “Administratief heb je als opdrachtgever niet meer kosten of administratie via Tentoo. Er is de dimona*-aangifte en de arbeidsovereenkomst, want freelancers hebben het statuut van een werknemer. Dan is er nog de factuur via Tentoo, maar er is geen meerkost. Een opdracht wordt bijna nooit geweigerd omwille van de administratie.”

Ondernemerschap stimuleren via payrolling

Payrolling bij Tentoo lijkt in ieder geval toe aan the next step. “We willen dat payrolling in één adem wordt vernoemd met ondernemerschap”, zegt Anke Bormans. “Bij de hogescholen die we contacteerden, komt payrolling aan bod in het lessenpakket. Ondernemerschap en freelancen zijn nauw verbonden. Op 7 mei lanceerden we ons gloednieuwe online platform. Voor opdrachtgevers en freelancers een grote vereenvoudiging én een beter overzicht met een handige rapportagetool en database. Payrollen voelt voor opdrachtgevers nu echt aan als werken met een zelfstandige freelancer. En we hebben natuurlijk een helpdesk.” Dat ook de grote freelancer-opdrachtgevers als media-uitgeverijen vlot freelancers laten payrollen, zou mooi zijn. En dan nog een echte beroepsfederatie voor – payrollende én zelfstandige – freelancers? Of wacht: misschien komt De Coöperatie wel overwaaien vanuit Nederland. Kortom, er zijn nog veel mogelijkheden ter verbetering.

 

*De Dimona (Déclaration Immédiate/Onmiddellijke Aangifte) is het elektronische bericht waarmee de werkgever iedere indiensttreding en uitdiensttreding van een werknemer aangeeft bij de RSZ. De Dimona-aangifte is verplicht voor alle werkgevers uit de publieke en de private sector.