Als freelancer aan de slag via CrossCast? Klik hier
Content Production
Technical Assistance
E-Marketing expertise

4 tips voor een gebruiksvriendelijk webdesign

Zoekfuncties worden dan wel steeds slimmer en gebruiksvriendelijker, het design van je website bepaalt nog steeds hoe eenvoudig het is om informatie terug te vinden. Een weinig gebruiksvriendelijk, onaantrekkelijk of complex menu zorgt niet alleen dat je klanten afhaken, maar doet ook de bezoekerscijfers van je website dalen. 4 nuttige tips om je website te optimaliseren:

1) Kies voor een duidelijke navigatie

Mensen houden van structuren en patronen, ook op het internet. Volgens onderzoeksbureau Nielsen scant onze blik een website volgens het patroon van de letter F. We kijken eerst bovenaan, daarna gaat onze blik links naar beneden. Kijk maar naar klassieke computerprogramma’s als Word of Excel, de menuopties staan steeds bovenaan. We zijn gewoon ze daar te vinden en gaan ze daar ook eerst zoeken. Als bedrijf speel je daar op in door je menu bovenaan of aan de linkerzijde van de pagina te plaatsen, ook al is dat misschien een 'saaie' keuze. 

2) Keep it simple

Werk je design pas uit nadat je een navigatiestructuur hebt uitgewerkt. Die navigatiestructuur moet zo eenvoudig mogelijk zijn. Maak het bezoekers gemakkelijk en bundel je informatie op een overzichtelijke en logische manier. Populaire categorieën plaats je in het hoofdmenu.

3) Werk met kleur

Kleur schept duidelijkheid en structuur. Door consequent dezelfde kleuren in het basismenu of de inhoudspagina’s te hanteren, kan de bezoeker zich beter oriënteren en kan hij gemakkelijker informatie terugvinden. Kleuren kunnen bovendien een aangename sfeer creëren, die bezoekers van je website stimuleren om nog wat langer op de webpagina te blijven hangen.

4) Gebruik iconen

Naast tekst heeft een webpagina nood aan visuele elementen zoals fotomateriaal en video. Ook iconen kunnen heel nuttig zijn. Met iconen kan je bijvoorbeeld de betekenis van menu-items illustreren, wat meer duidelijkheid schept bij de bezoeker. Plaats wel de betekenis van het menu-item bij het icoon zodat de bezoeker niet moet raden naar de precieze functie en betekenis.

more like this