Als freelancer aan de slag via CrossCast? Klik hier

Wereldwijd aan het werk: welkom in de levensstijl van de digitale nomade

Een versgeperst mangosapje, tafeltje met zicht op zee en teenslippers aan je voeten. De perfecte setting voor jouw volgende vakantiebestemming?

Niet noodzakelijk.

Als digitale nomade kan dit jouw dagelijkse realiteit worden. Digitale nomaden zijn freelancers of ondernemers die locatie-onafhankelijk werken. Vaak van op warme, exotische en goedkope plekken zoals Thailand of Bali. “Je werk wereldwijd doen” vat Ine Dehandschutter het concept van digitale nomade samen.

Als één van de eersten in België doorbrak ze het taboe van locatie-onafhankelijk werken. Ze trok in 2010 samen met haar toenmalige partner naar het buitenland om van daaruit webdesign- en fotografieprojecten uit te voeren voor Belgische klanten. Toen ze terugkwam ging haar verhaal viraal, en werd ze een veelgevraagd spreker rond het thema ‘digital nomadism’. Ook wij strikten haar voor een interview rond deze ongewone levensstijl als freelancer.

 

Ontwerp je eigen leven

Ine is een fervent voorstander van het concept 'Lifestyle Design', een term die ze zelf leerde kennen via het boek ‘the 4-hour workweek’. “We zitten vandaag in het informatietechnologietijdperk en niet het industrieel tijdperk. Dat betekent dat je geen '9 to 5' hoeft te doen. Dat je niet vanuit België hoeft te werken. Het klassieke concept van werken is voorbijgestreefd. Het is hoog tijd om na te denken wat je wél kan doen.”

Ze is daarmee niet alleen. Uit een recent Amerikaans onderzoek blijkt immers dat steeds meer mensen kiezen voor flexibiliteit en de vrijheid om hun werk zelf vorm te geven. Het onderzoek voorspelt namelijk dat tegen 2020 40% van de werkpopulatie er op freelance basis zal werken. The Copenhagen Institute for Future Studies bevestigt diezelfde trend voor Europa.

Zal dat het aantal freelancers die vanuit het buitenland werken ook een boost geven? “Je ziet dat de nieuwe Y-generatie meer gewend is aan de idee om naar het buitenland te trekken. Ze hebben dit al kunnen ervaren tijdens hun studieperiode en staan hierdoor ook meer open voor locatie-onafhankelijk werken.” Denk bijvoorbeeld aan Erasmus of AIESEC, waarmee studenten gemakkelijk voor een tijd in het buitenland kunnen studeren of een stage volgen.

“Anderzijds is er ook een groot deel van de bevolking die toewerkt naar een eigen plekje dichtbij de vertrouwde familie- en vriendenkring. Wat natuurlijk ook heel mooi is om na te streven. Het percentage mensen dat effectief reizend zal werken zal dus volgens mij een minderheid blijven” besluit ze.

 

'You win some, you lose some'

Ine en haar partner besloten om zich tijdens hun jaar in het buitenland in drie landen te vestigen: Argentinië, Zuid-Afrika en Thailand. Zo konden ze aan 'slow travel' doen: wonen en werken op een vaste plek waar je na verloop van tijd deel uitmaakt van de plaats en de mensen. Het is meer dan een vluchtig bezoek, je gaat op in de plaatselijke cultuur en lokale manier van leven.

Naast de mogelijkheid om nieuwe culturen te ontdekken, heeft het leven als digitale nomade vaak nog andere onverwachte voordelen.

“Toen we in Thailand woonden stonden we op een heel comfortabel uur op. Een uur waar je in België met zekerheid in de 'rat race' en in de file terechtkomt.  We werkten dan goed door zonder gestoord te worden door mails of telefoontjes. Rond de middag ontwaakten onze klanten in België, en tegen dan hadden we al een heel deel van ons werk gedaan” vertelt Ine.

Ook de cost of living bleek een groot voordeel. “Je kan op goedkopere plekken wonen waardoor je ook minder moet werken om rond te komen. Wij hebben op voorhand beslist dat 2010 niet het jaar was dat we veel gingen verdienen. Het was het jaar dat we de wereld gingen zien.”

Maar het is niet enkel rozengeur en maneschijn. Ine waarschuwt freelancers met gelijkaardige plannen om dit enkel te doen als je thuis al het één en ander hebt opgebouwd. Als je dan een klant kwijtspeelt, dan is dat niet onoverkomelijk.

“Eén van de grootste uitdagingen is een goede communicatie onderhouden met de klant. Er zijn mensen die geen probleem hebben om te werken met iemand in het buitenland, maar voor de meeste van onze Belgische klanten was dat toch niet altijd evident. Wij hebben dat opgelost door tussen onze locaties telkens enkele weken naar België terug te keren om onze klanten persoonlijk te ontmoeten.” 

Ine meent dat veel bedrijven er ondertussen meer voor open staan dan in 2010. “Het is heel gemakkelijk geworden om met mensen van op afstand te werken. Vaak is één meeting 'in real life' voldoende om daarna alles digitaal af te handelen via Skype of zelfs mail.”

Naast een minder evidente communicatie met klanten zijn er nog uitdagingen waar je rekening mee moet houden als je van op afstand werkt. Zo kan het tijdsverschil ook tegen je werken. “Toen we in Buenos Aires zaten, merkten we dat we steeds achterop holden. Dat was moeilijker werken.”

 

Bereid je voor

“Wees voorbereid op het worst case scenario.” Dat is de belangrijkste tip die Ine wil meegeven aan digitale nomaden in spe. Hiermee bedoelt ze niet dat je op voorhand alles moet regelen qua woonplaats of transportmiddel. Volgens haar is de beste strategie zelfs om de eerste nachten al een hotel te boeken en de rest ter plaatse te regelen.

“Maar je moet je wel goed voorbereiden op wat er gebeurt als de dingen fout gaan” zegt Ine. “We verzekerden ons uitgebreid voor diefstal en ongevallen. We hadden een goed systeem voor de back-up van onze data. Dat was voor ons misschien nog wel het allerbelangrijkste.”

Als laatste geeft Ine mee dat het geen schande is als je wil terugkomen. “Terugkomen omdat je het toch niet zo leuk vindt, is perfect ok. Veel mensen vertrekken met hoge verwachtingen die niet altijd op die manier uitspelen. Ze denken dat het hetzelfde is als reizen, maar dat is het helemaal niet.”        

Bekijk hier het volledige interview met Ine Dehandschutter.

  

Over Ine Dehandschutter

Ine is zaakvoerster van het webdesign- en fotografiebureau Matuvu. Daarnaast richtte ze na haar buitenlands avontuur met enkele anderen een coworkingplek op in Gent: Studio Massis.

Voor meer informatie over Ine en haar buitenlands avontuur kan je terecht op nomadz.nu.

 

ZIN OM AAN DE SLAG TE GAAN? SOLLICITEER NU!

 

<< Terug naar overzicht

Beroepen van de toekomst

We leven in een wereld waarin alles in beweging is. Bedrijven en organisaties moeten zich voortdurend aanpassen, soms zelfs heruitvinden. Er is economische, ecologische, maatschappelijke druk en een niet aflatende stroom van grensverleggende technologische ontwikkelingen. Ook en vooral in de manier waarop mensen en bedrijven met elkaar communiceren, informatie uitwisselen.

Daarvoor zijn een heel stel nieuwe competenties nodig, ontstaan nieuwe beroepscategorieën, alsook nieuwe samenwerkingsvormen of manieren van werken.

CrossCast in is heel wat van die toekomstgerichte beroepen actief als talent pool en mediator. We zijn dan ook sterk geïnteresseerd in trends en evoluties over het werk van morgen. In deze rubriek "Jobs van de toekomst" willen wij daarover open nadenken, meningen en inzichten delen. Wij gaan proberen nieuwe beroepen in kaart te brengen, de vinger aan de pols te houden van nieuwe ontwikkelingen, de actualiteit te bespreken of onderzoeksresultaten te interpreteren.

De meningen die we hier delen zijn individuele en persoonlijke meningen van de auteurs en vertegenwoordigen niet noodzakelijk de mening van CrossCast.