
5 tips voor succesvolle e-mails
Elke e-mailcampagne is anders. Een vaste formule om te scoren is er niet. Maar met deze 5 tips in het achterhoofd geraak je wel al een heel eind op weg.
Lees artikelFreelancen zit in de lift. Heel wat bedrijven en organisaties schakelen de laatste jaren freelance talent in voor een tijdelijke vervanging of om een extra project tot een goed einde te brengen. Maar hoe selecteer je de juiste freelancer voor jouw team? We zetten 7 tips op een rijtje.
Bepaal vooraf welke taak je wilt uitbesteden aan een freelancer. Leg duidelijke doelen vast en bepaal de expertise die ervoor nodig is. Als je een freelancer aantrekt die niet matcht met jouw noden, zul je nooit het resultaat verkrijgen dat je voor ogen had.
Houd er ook rekening mee dat freelancers vaak een overvolle agenda hebben, waarbij ze zelf kunnen kiezen uit verschillende opdrachten. Met een duidelijk afgebakend plan kun je freelancers gemakkelijker overtuigen om een succesvolle samenwerking te starten.
Heb je een of meerdere kandidaten gevonden? Neem dan de tijd voor een (of meerdere) gesprek(ken) voor je een definitieve keuze maakt. Toets vooraf goed af of jullie op dezelfde golflengte zitten, of de freelancer jouw doelstellingen begrijpt en of hij/zij zal passen in je bedrijfscultuur of team.
Een gouden stelregel? Huur alleen freelancers in waar je een persoonlijke klik mee hebt en die je ook permanent in je team zou willen.
Heel wat freelancers hebben hun eigen website waarop ze referenties opsommen. Sluiten die referenties aan bij je eigen business? Dan weet je dat de freelancer je onderneming en je markt snapt.
Wil je zeker zijn van een vlotte samenwerking, dan kun je bestaande klanten van de freelancer contacteren en navragen hoe de opdracht is verlopen. Je doet dit natuurlijk alleen als je hierover met de freelance expert hebt afgestemd.
Wil je alles uit de samenwerking halen? Communiceer dan open en eerlijk. Geef ook duidelijk aan wat werkt en wat niet, en evalueer geregeld. Feedback is essentieel en je mag best naar de inzichten van de freelancer vragen. Dit kan waardevolle input opleveren. Een freelancer bekijkt je onderneming tenslotte als een buitenstaander.
Wat voor jou vanzelfsprekend is, is dat voor een tijdelijk ingehuurde kracht meestal niet. Nieuwe inzichten kunnen zo het bedrijf binnen sijpelen.
Informeer in je netwerk, ongetwijfeld kunnen ze je op het spoor brengen van bekwame freelancers. Vind je toch nog niet de juiste freelancer voor jouw project? Dan zijn er ook nog de gespecialiseerde bureaus zoals CrossCast die freelancers rekruteren en grondig screenen. Zij kunnen een waardevolle partner zijn in je zoektocht, want ze hebben alle nodige expertise in huis om de juiste match te maken.
Start de samenwerking met een kleiner project, zodat je de freelancer kunt evalueren en inschatten. En zo kan ook de freelancer aftoetsen of het project, het bedrijf en jouw team bij hem/haar passen en of hij/zij het verschil kan maken. Wil je de samenwerking laten bepalen door een test? Houd er dan wel rekening mee dat je voor het testproject zult moeten betalen.
'If you pay peanuts, you get monkeys'. Selecteer dus op talent. Ook al heb je budgettaire beperkingen, opteer niet automatisch voor de goedkoopste oplossing. Houd de stelling: ‘Goedkoop is soms duurkoop’, in het achterhoofd.
Betaal je je freelancer correct, marktconform en tijdig dan zal hij/zij ook net dat tikkeltje meer doen. Een iets ‘duurdere’, meer ervaren freelancer werkt de opdracht misschien in minder tijd af, wat het hogere tarief dan weer kan compenseren.
Kun je hulp gebruiken bij het vinden en aanwerven van freelance talent?
Oeps! Je lijkt te surfen met een verouderde browser. Dit kan er voor zorgen dat je deze website niet optimaal weergegeven krijgt. We raden je dan ook aan om de laatste versie van je favoriete browser af te halen. Met een geüpdate browser kan je het internet op een moderne en veilige manier verkennen.