Veelgestelde vragen van freelancers
Hoe kan ik laten weten dat ik op zoek ben naar een volgende freelance job? Hoe kan ik mijn profiel aanpassen in de CrossCast Talent Pool? Alle vragen van freelancers gebundeld en beantwoord.
Lees artikel127.000 freelancers zijn vandaag actief in Vlaanderen. Hun aantal stijgt jaarlijks, net als het aantal bedrijven dat regelmatig een beroep doet op freelance expertise. Hoe zal de freelance markt evolueren? Welke trends zijn nu al zichtbaar en hoe kan je daar als freelancer en als bedrijf op inspelen?
Eind november 2018 organiseerde CrossCast bij Google Digitaal Atelier in het Centraal Station van Brussel enkele inspiratiesessies voor bedrijven en freelance talenten. Talent Matchmaker Remi Maddens gaf een sessie over de evolutie van de freelance markt en de belangrijkste uitdagingen voor freelancers en bedrijven. De belangrijkste conclusies uit zijn inspiratiesessie op een rijtje.
“In 2018 zijn er 127.000 freelancers actief in Vlaanderen. Het precieze aantal is onduidelijk, omdat er geen duidelijke definitie bestaat van het statuut. Maar welke definitie ook gebruikt wordt, alle onderzoekers stellen een duidelijke stijging vast”, vertelt Talent Matchmaker Remi Maddens.
“In vergelijking met 2015 zijn er 20% meer freelancers aan de slag. En we staan nog maar aan het begin van de groei. Waarschijnlijk zullen er tegen 2030 meer mensen op freelance basis werken dan in loondienst.”
Steeds meer bedrijven doen een beroep op freelancers voor een tijdelijke vervanging of omdat bepaalde expertise in een team ontbreekt. Dit zijn de meest voorkomende redenen:
Ondernemingen voorzien vaak een opleiding of onboarding voor freelancers, maar de meesten vergeten om richtlijnen op te stellen om een vlotte samenwerking mogelijk te maken.
“Bovendien is in bijna de helft van de ondernemingen de HR-dienst niet betrokken bij de selectie en werving van een freelancer. En 1 op 3 organisaties controleert de kwaliteit van het werk van een freelancer niet”, zegt Remi Maddens.
“In de toekomst zal een stijgend percentage van het ‘personeel’ uit freelancers bestaan. Daarom raad ik aan om ‘consciëntieuzer’ met externe medewerkers om te gaan, zeker in een markt met een grote schaarste. Bij CrossCast merken we de meerwaarde die een freelancer kan betekenen in een team als je ervoor zorgt dat het klikt tussen beiden.”
Heel wat freelancers zijn tevreden over hun statuut. Ze genieten het meest van de vrijheid om te werken waar en wanneer ze willen, de afwisseling om voor verschillende opdrachtgevers te kunnen werken, de expertise die ze opbouwen door hun kennis helemaal uit te diepen en de flexibiliteit die het statuut met zich meebrengt.
Maar tegelijkertijd maken freelancers zich vaak ook zorgen over dat flexibele statuut. Dit is waar freelancers wakker van liggen:
“Technologie maakt een exponentiële groei van freelance jobs mogelijk. Nieuwe, slimme platformen maken het makkelijker voor organisaties om de juiste freelance talenten te vinden die ze nodig hebben”, weet Remi.
“Platformen die geen extra diensten leveren, zullen het daarentegen moeilijk krijgen. Zowel freelancers als bedrijven verwachten wel extra services en advies als ze zich hierbij aansluiten.”
Daarnaast zullen grote bedrijven in de toekomst steeds vaker freelancers inschakelen voor hun ondersteunende diensten: “Door marketing, HR en aankoop uit handen te geven aan freelancers kan een onderneming zich focussen op haar kerntaken. Dat kan snel gaan. Een opmerkelijke kentering: in 2018 had Google al meer freelance medewerkers in dienst dan vast personeel.”
“Langs de andere kant merken we bij CrossCast ook dat sommige bedrijven ervoor kiezen om de kennis in huis te houden, maar de uitvoering ervan uit te besteden.”
Tot slot verwacht Remi dat freelancers nauwer zullen samenwerken: “Door de toenemende specialisatie kan geen enkele freelancer nog alle kennis in huis hebben. Dat maakt dat ze vaker zullen samenwerken met andere freelancers.”
Vragen over de toekomst van freelance werk? Op zoek naar richtlijnen voor beter opdrachtgeverschap? Neem contact op met Remi Maddens.
Oeps! Je lijkt te surfen met een verouderde browser. Dit kan er voor zorgen dat je deze website niet optimaal weergegeven krijgt. We raden je dan ook aan om de laatste versie van je favoriete browser af te halen. Met een geüpdate browser kan je het internet op een moderne en veilige manier verkennen.