
Freelancer nodig? Deze slimme platformen maken freelancers vinden kinderspel
De juiste freelancer zoeken voor jouw team of opdracht? Dat doe je met deze slimme platformen.
Lees artikel
Op hoeveel pensioen mag je later rekenen? Hoe stem je inkomsten en uitgaven op elkaar af? Met deze tips kan je de financiële onzekerheid van het freelance statuut het hoofd te bieden.
Eind november organiseerde CrossCast inspiratiesessies voor de freelance talenten uit onze Talent Pool. Tom Bruggeman van Octavio gaf een workshop over hoe je als freelancer jouw financiële situatie in kaart brengt. De belangrijkste conclusies op een rijtje.
Een eigen zaak uit de grond stampen, vraag heel veel werk en tijd. Veel freelancers besteden de overblijvende tijd het liefste aan hun gezin en vrienden. Logisch, want een gezonde work-life balans zorgt voor nog meer freelance plezier.
Toch is het belangrijk om het financiële beheer van je freelance statuut ook de nodige aandacht te geven. We geven je alvast enkele tips om meteen mee aan de slag te gaan.
Als freelancer heb je een variabel inkomen. Door je inkomsten en uitgaven in kaart te brengen, zorg je voor financiële zekerheid. Hanteer daarbij de 50-30-20 regel:
Lukt het om je aan die regel te houden? Dan kan je een comfortabele spaarpot opbouwen om je wettelijk pensioen mee aan te vullen.
“Vandaag ontvangt een gepensioneerde zelfstandige ongeveer 900 € pensioen per maand. Veel mensen voorspellen dat ze na hun pensioen met minder zullen toekomen. Toch blijkt uit onderzoek blijkt precies het omgekeerde: jong-gepensioneerden starten met allerlei nieuwe hobby’s en hebben heel wat tijd om leuke dingen te doen. Daardoor spenderen ze vaak heel wat meer geld dan ze vooraf gedacht hadden”, weet Tom Bruggeman.
Hoog tijd dus om je pensioenspaarpot te spijzen. Daarvoor kan je gebruik maken van de vier pensioenpijlers.
“Voor pensioenopbouw kijken zelfstandigen vooral naar de fiscaal voordelige tweede en derde pensioenpijler”, weet Tom Bruggeman. “Helaas vragen heel wat freelancers zich niet af wat het rendement is van de pensioenfondsen waarin ze stappen.”
“Bovendien zorgen freelancers zelden voor een goede spreiding van hun vermogen en zijn ze niet op de hoogte van de kostenstructuur van de spaarformules waarvoor ze kozen. Terwijl al die factoren wel zullen bepalen hoe het financiële plaatje er later uit zal zien.”
Met een overzicht van inkomsten en uitgaven en een spaarplan voor je pensioen zit jouw financiële situatie er al heel wat overzichtelijker uit. Belangrijk is wel dat je jaarlijks het financiële plaatje herbekijkt en aanpast als dat nodig is.
De meeste freelancers steken hun kostbare tijd het liefste in hun job, familie en vrienden. Daardoor durft het financiële aspect naar de achtergrond te verdwijnen. Wil je tijd besparen door je financiën te laten beheren door een specialist? Kies dan voor een onafhankelijke vermogensbegeleiders.
“Beschouw een vermogensbegeleider als een coach die je helpt bij het managen van je inkomsten en uitgaven” legt Tom Bruggeman uit. “We brengen in kaart hoe jouw financiën eruit zien en adviseren wat beter kan. We maken een pensioenplan waardoor je meer inzicht krijgt in hoe jouw financiële plaatje eruit zal zien aan het einde van je carrière.
Laat je daarbij niet afschrikken door het woord ‘vermogensbegeleiding’: “Nadenken over een goede pensioenopbouw is óók belangrijk als je niet over een groot vermogen beschikt.”
Op de hoogte blijven van interessante workshops voor freelancers?
Oeps! Je lijkt te surfen met een verouderde browser. Dit kan er voor zorgen dat je deze website niet optimaal weergegeven krijgt. We raden je dan ook aan om de laatste versie van je favoriete browser af te halen. Met een geüpdate browser kan je het internet op een moderne en veilige manier verkennen.