Hoe freelancer Lien haar organisatietalent kon inzetten voor een nieuwe opdracht
Als freelancer ga je regelmatig op zoek naar nieuwe opdrachten. Freelance project manager Lien vertelt hoe een matchmaker daarbij van pas kan komen.
Lees artikelWerk je (te) lange dagen om net voldoende omzet te draaien? Durf je niet altijd een correcte prijs vragen voor jouw expertise?
Van uurtarief naar nettoloon: wij helpen je stap voor stap op weg om het juiste tarief te bepalen voor elke opdracht. Het doel? Een gezonde work-lifebalance waarbij je naast boeiende freelance opdrachten tijd overhoudt voor je gezin, je vrienden en jezelf.
Laten we vertrekken van het ideale scenario waarin je zelf bepaalt hoeveel je maandelijks of jaarlijks wil verdienen. Om dat te berekenen, moet je eerst je kosten goed in kaart brengen.
Als freelancer heb je 3 uitgaveposten:
Brutomarge= omzet – uitgaven
Hoeveel je netto overhoudt na aftrek van je kosten kun je online berekenen, bijvoorbeeld met deze rekentool. Zo krijg je een goede benadering van je situatie.
Tip! Start je als freelancer? Maak de berekening dan samen met je boekhouder. Zo ben je zeker bent dat je alle kostenposten hebt meegerekend en je niets over het hoofd ziet.
Heb je berekend welke omzet jij jaarlijks wilt behalen? Dan kun je vervolgens bepalen hoeveel uren je zult moeten factureren aan welke uurprijs.
Omzet = uurtarief x aantal gewerkte uren
Hou rekening met deze factoren om een realistische inschatting te maken:
Heel wat freelancers komen na deze oefening uit op zo’n 150 tot 200 factureerbare werkdagen. Als je uitgaat van 8 gewerkte uren per dag, kun je op deze manier je uurtarief berekenen.
Tip! Herhaal deze oefening jaarlijks: zo krijg je een beter inzicht in je inkomsten en uitgaven.
Je hebt nu je ideale uurtarief bepaald. De volgende stap is onderzoeken of dat uurtarief vergelijkbaar is met dat van andere freelancers in jouw sector.
Wil je een volwaardig inkomen opbouwen met je freelance activiteiten? Dan is 30 euro per uur een minimumtarief. Een maximum is er in principe niet.
Welke tarieven je kan vragen, hangt onder meer af van:
Een uurtarief is een goede basis om van te vertrekken. Maar vaak kan het interessant zijn om daarvan af te stappen en te werken met een projectprijs. Dit zijn de voordelen van vooraf een totaalprijs:
Tip! Hou je gepresteerde uren bij, ook als je met een totaalprijs werkt. Zo kun je achteraf berekenen aan welk uurtarief je gewerkt hebt. Dat is belangrijk om in de toekomst correcte offertes te maken. Bovendien helpt het jou om efficiënter te werken aan een opdracht.
Je hebt heel wat tijd en denkwerk besteed aan het bepalen van jouw uurtarief als freelancer. Daarom is het belangrijk om daar niet te snel van af te stappen. Laat je dus niet onder druk zetten door een opdrachtgever om je tarief te verlagen.
In sommige situaties kun je uiteraard wel afwijken van je uurtarief:
Sommige freelancers proberen opdrachten binnen te halen door zo goedkoop mogelijk te werken. Dat is zelden een goede strategie, want er zal altijd iemand zijn die het nóg goedkoper wil doen.
Ben jij een expert in je gebied? Durf dan een correcte, marktconforme prijs te vragen. Leg aan een potentiële klant ook uit welke kwaliteit je kan leveren en welke resultaten hij dankzij jou zal behalen.
Heb je een jaar meer ervaring? Ben je beter geworden in wat je doet? Heb jij je gespecialiseerd in een gebied waar veel vraag naar is en weinig aanbod? Dan kun je dat doorrekenen in jouw uurtarief.
Hou ook rekening met inflatie. Het leven wordt jaarlijks duurder en wie in loondienst werkt, krijgt daarom regelmatig een loonsverhoging.
Kun jij als freelancer hulp gebruiken bij het bepalen van je tarief? Wij denken graag met je mee.
Oeps! Je lijkt te surfen met een verouderde browser. Dit kan er voor zorgen dat je deze website niet optimaal weergegeven krijgt. We raden je dan ook aan om de laatste versie van je favoriete browser af te halen. Met een geüpdate browser kan je het internet op een moderne en veilige manier verkennen.