
Hoe freelancer Lien haar organisatietalent kon inzetten voor een nieuwe opdracht
Als freelancer ga je regelmatig op zoek naar nieuwe opdrachten. Freelance project manager Lien vertelt hoe een matchmaker daarbij van pas kan komen.
Lees artikelNieuw: de conversational designer. Deze digitale marketeer combineert copywriting skills met UX en analytics expertise. Het doel? Jouw klanten feilloos door een conversatie met een chatbot of voice assistant te loodsen.
15 jaar geleden was er nog geen vraag naar social media strategen of content marketeers, nu wel. In het dynamische marketing- en communicatielandschap van vandaag evolueert snel wat van marketeers en communicatiespecialisten gevraagd wordt.
De lijst van gevraagde vaardigheden dikt aan met uiteenlopende, vaak digitale competenties. Nieuw: de conversational designer. Interessant omwille van raakvlakken met copywriting, UX en analytics.
Zoals een webbouwer een grafische user interface, een website of app ontwerpt, ontwerpt een conversational designer een dialoog-gebaseerde interface. Die kan spraak en/of tekst gebaseerd zijn.
Het kan een website zijn, maar een beter voorbeeld is een chatbot. Zo’n chatbot maakt interactie mogelijk tussen mens en product of dienst op basis van een dialoog, zoals die ook zou kunnen plaatsvinden tussen mensen op natuurlijke wijze.
Dat kan. Een achtergrond in copywriting is zeker relevant, want het draait voor een groot deel om copy.
Zoals elke schrijfopdracht begint een conversational designer met vragen zoals ‘Wie is de doelgroep?’ of ‘Wat is het doel?’. Hij probeert een tone of voice te creëren en gidst de lezer -vaker gebruiker genoemd- om zijn doel te bereiken, bijvoorbeeld informatie ontvangen of een reservatie maken.
Conversiegerichter kan eigenlijk niet, want bij elke stap moet een conversational designer de gebruiker verleiden om het gesprek verder te zetten. Dat doe je door het zo leuk en makkelijk mogelijk te maken. De juiste woorden op de juiste plaats.
Dat kan ook. Een UX expert bepaalt de gebruikerservaring. Een conversational designer denkt na over wat mogelijk moeten zijn in de dialoog en welke tone of voice geschikt is.
Bijgevolg ontwerpt een conversational designer dus een ervaring voor een gebruiker. Minder met een look & feel en knoppen, meer met tekst. Ook gifs en emoji’s kunnen deel uitmaken van het gesprek dat hij ontwerpt. Dat is nu eenmaal eigen aan gesprekken die digitaal verlopen - chats.
Deels wel. Een conversatie kan via verschillende platformen plaatsvinden. We denken aan chatbots in Messenger, Telegram of Slack, conversational websites of spraakgestuurde systemen als Alexa en Google Home.
De data die je verzamelt en ter beschikking hebt, zijn afhankelijk van welke tool je gebruikte om je conversational interface op te zetten. Maar data heb je sowieso.
Zo kan je ontdekken op welke kritieke punten gebruikers afhaken en op basis van die data je flow bijsturen. Als je iemand hebt die in de data duikt tenminste.
Het spreekt voor zich dat de conversational designers van morgen ook andere achtergronden kunnen hebben. We hebben hier tenslotte boeiende nieuwe materie, waar zich ongetwijfeld veel talenten in zullen verdiepen.
Ben jij op zoek naar een conversational designer? Of wil je meer weten over de jobs en skills van morgen? CrossCast ondersteunt je graag met het vinden van marketing en communicatie specialisten.
Oeps! Je lijkt te surfen met een verouderde browser. Dit kan er voor zorgen dat je deze website niet optimaal weergegeven krijgt. We raden je dan ook aan om de laatste versie van je favoriete browser af te halen. Met een geüpdate browser kan je het internet op een moderne en veilige manier verkennen.